fbpx
FAQ 2018-10-15T14:17:18+00:00

Veelgestelde vragen

Slag om Arnhem

Wat is de Slag om Arnhem?

De Slag om Arnhem was een veldslag in en rond Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. De militaire operatie vond van 17 tot 25 september 1944 plaats en maakte onderdeel uit van operatie Market Garden. Doordat de geallieerden de brug over de Rijn in Arnhem niet konden veroveren, zou het nog acht lange maanden duren voordat heel Nederland was bevrijd.

Wat is Market Garden?

Operatie Market Garden is de grootste militaire operatie in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het militaire offensief vond plaats in september 1944. Operatie Market bestond uit twee delen: Operatie Market (het luchtlandingsplan door Airborne divisies) en Operatie Garden (het grondoffensief). Het doel van Market Garden was om zo snel als mogelijk een einde aan de Tweede Wereldoorlog te maken door Noord-West Europa te bevrijden van de Nazi-onderdrukking. Daarvoor moesten er negen bruggen worden veroverd. De brug in Arnhem was de laatste brug die veroverd moest worden.

Wat is Airborne?

Airborne is de naam van militaire groepen die per vliegtuig worden verplaatst, zelfs tot achter de vijandelijke linies. Wanneer de militairen via een parachute zijn gedropt, nemen ze deel aan grondgevechten. Airborne divisies kunnen bijna overal ‘uit het niets’ opduiken en kan de tegenstander in de rug aanvallen.

Herdenken, beseffen en beleven in Arnhem

Wat, waarom en wie wordt er herdacht?

Inwoners uit de regio Arnhem staan in de herdenkingsweek uitgebreid stil bij de inspanningen van geallieerde strijdkrachten om snel een einde aan de Tweede Wereldoorlog te maken. Het is een eerbetoon aan de moed en het doorzettingsvermogen van de soldaten tijdens de Slag om Arnhem.  Tijdens deze herdenkingen wordt op respectvolle wijze aandacht geschonken aan de veteranen, de gesneuvelde soldaten en hun familie.

Hoe wordt er in Arnhem herdacht?

De officiële herdenking in Arnhem vindt ieder jaar op 21 september vanaf 19.00 uur plaats op het Airborneplein. Bij de traditionele herdenking zijn nog altijd veteranen aanwezig. Ook jongeren, scholieren, vele vrijwilligers en inwoners hebben een rol tijdens de herdenking. Burgemeester Marcouch houdt een toespraak. Diverse instellingen en organisaties leggen kransen. Voor de officiële herdenking vindt vanaf 18.40 uur de Mars van Massed Pipes and Drums op de John Frostbrug plaats. Na de officiële herdenking is er een begroeting met veteranen gevolgd door een erehaag. Het kan druk zijn, dus kom op tijd.

Hoe wordt de evacuatie in Arnhem herdacht?

Op 24 september wordt om 14.30 uur bij het gedenkteken Evacuatie Arnhem aan het begin van de Apeldoornsestraat/ Jansbuitensingel de gedwongen evacuatie van 95.000 inwoners van Arnhem. De evacuees wisten vaak niet waar zij werden opgevangen. Na de evacuatie werden de huizen geplunderd.

Bridge to Liberation Experience

Waarom is er B2LX?

Kernwoorden rondom de Slag om Arnhem zijn herdenken, beseffen en beleven. Zowel de officiële herdenking als zich op herdenken, beseffen en beleven. B2LX richt zich met name op het samen beleven, verbinden door middel van persoonlijke verhalen.

Hoe laat begint en eindigt de show?

De show begint om 20.30 en eindigt om 22.00 uur. Wees op tijd! Kom voor 20.00 uur naar het Jacob Groenewoudplantsoen.

Is B2LX gratis toegankelijk?

Ja de toegang is gratis!

Wat is de beste plek om B2LX te zien?

De staanplaatsen zijn op het Jacob Groenewoud plantsoen. Wees op tijd! Kom in verband met de verwachte drukte voor 20.00 uur naar het Jacob Groenewoudplantsoen.

Wie treden er op?

Voor de vijfde editie van Bridge to Liberation brengen diverse artiesten [link naar https://bridgetoliberation.nl/artiesten2018/] het verhaal met hun eigen emoties over aan het publiek.

Is er horeca en zijn er toiletten?

Bij de barren op het evenemententerrein wordt bier, wijn, fris, koffie en thee geschonken. Hier kan met pin of contant geld betaald worden. Een bezoek aan het toilet op het evenemententerrein is gratis. Er zijn ook mindervaliden toiletten aanwezig.

Bereikbaarheid

Hoe kan ik het beste naar de stad komen?

De meeste mensen komen met het openbaar vervoer, per fiets of lopend, want het wordt druk en er zijn verkeersmaatregelen.

Ik kom met het OV

Station Arnhem Centraal is vanuit heel Nederland goed bereikbaar. Het station bevindt zich op loopafstand van de binnenstad (5 minuten). Hier is ook het centrale busstation. Check voor vertrek de actuele reistijden op www.9292.nl.

Rijden de bussen gewoon tijdens de herdenking en B2LX?

Het OV wordt indien nodig omgeleid. Kijk op www.9292.nl voor actuele reistijden.

Ik kom met de fiets

Veel mensen komen met de fiets. In de binnenstad zijn er diverse gratis bewaakte fietsenstallingen 

Bereikbaarheid en Toegankelijkheid met een beperking

In het centrum zijn voldoende invalidenparkeerplaatsen

Welke verkeersmaatregelen zijn er rondom de officiële herdenking en B2LX?

Om de officiële herdenking en de Bridge to Liberation Experience in goede banen te leiden zijn er diverse verkeersmaatregelen

Ik kom ondanks de verkeersmaatregelen toch met de auto

Toch met de auto? Parkeer de auto dan in één van de Arnhemse parkeergarages . Na 18.00 uur geldt een parkeertarief van 50 cent per uur.

Weer, geluid en overige voorzieningen

EHBO

In het pand van Volkshuisvesting aan de Kadestraat (naast het Jacob Groenewoudplantsoen)  is de EHBO post. Ga in geval van problemen of onveilige situaties daar naar toe.

Weer

Op dit moment lijkt het erop dat het tijdens de show droog zal zijn. Na zonsondergang daalt de temperatuur snel, zorg daarom voor warme kleding.

Wat gebeurt er met slecht weer?

Breng een poncho of regenkleding mee om er zeker van te zijn dat je kleren droog blijven. Paraplu’s zijn niet toegestaan.

Geluid/ geluidsoverlast

Tijdens het evenement wordt gebruik gemaakt van (oorlogs)geluidseffecten en vuurwerk. Ook zal er tijdens de show één keer een ouderwets luchtalarm klinken.

Rolstoel of slecht ter been?

Rolstoel of slecht ter been?

Rolstoelen kunnen op de lage kade staan in het publiek. Er zijn gratis mindervaliden toiletten aanwezig. Er is geen speciaal afgezet gebied.
Niet in staat om de hele show te blijven staan? Dan mag je een eigen klapstoel meenemen.