DE SLAG OM ARNHEM
Met ‘Operation Market Garden’ werd Arnhem het wereldtoneel met grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van 17 tot en met 25 september 1944 moest een gezamenlijke geallieerde invasie ervoor zorgen dat een aantal belangrijke Nederlandse bruggen zouden worden ingenomen. Tijdens de Slag om Arnhem bleek de Rijnbrug “een brug te ver”. Het werd een catastrofe die een sleutelrol speelde in het verdere verloop van de oorlog. Sinds 1945 staat in Arnhem in de septembermaand in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem. Arnhem staat wereldwijd bekend om de Slag om Arnhem en de Bridge too far. Het aantal veteranen wordt helaas steeds minder en de herinnering ebt weg. Daarom is het nu tijd om op een vernieuwende en waardige manier de Slag om Arnhem te gedenken. In een belevenis met kunst, film en muziek maakt Bridge to Liberation in een Experience de verhalen rondom de Slag om Arnhem levend voor iedereen; van 8 tot 88 jaar. Hiermee wordt een basis gelegd voor het herdenken van Slag om Arnhem in de toekomst.
MARKET GARDEN
DE SLAG OM ARNHEM
HARTENSTEIN
ARNHEM: EEN SPOOKSTAD
DE HONGERWINTER EN DE VREDE
Het mislukken van de Slag om Arnhem betekent dat heel Nederland boven de Rijn (West- en Noord-Nederland) niet vóór de winter van 1944 bevrijd is. Dit is een heel strenge winter in Nederland en door de oorlog is er niet genoeg brandstof meer om de huizen te verwarmen. Maar nog erger is dat er ook niet genoeg voedsel voor iedereen is. Heel veel mensen lopen daarom steeds van dorp naar dorp, elke dag weer, op zoek naar voedsel. Helaas sterven er in die winter 20.000 Nederlandse burgers door de tekorten.
Deze periode krijgt al snel de benaming ‘Hongerwinter’. Pas in mei van 1945 lukt het de militairen Duitsland te verslaan. Ook in Nederland geven de Duitse troepen zich over. Op 5 mei vinden de vredesonderhandelingen plaats in hotel ‘De Wereld’ in Wageningen. Het westen en noorden van Nederland zijn eindelijk bevrijd. Pas nu kan de wederopbouw van heel Nederland beginnen.