Image module

bezoekers

informatie

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen gesorteerd op verschillende onderwerpen. Over Bridge to Liberation en de officiële Airborne herdenking. Over de bereikbaarheid van Arnhem tijdens onze evenementen, het weer, geluid en andere voorzieningen. 

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur ons dan je vraag via het contactformulier!

Image module

bezoekers

informatie

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen gesorteerd op verschillende onderwerpen. Over Bridge to Liberation en de officiële Airborne herdenking. Over de bereikbaarheid van Arnhem tijdens onze evenementen, het weer, geluid en andere voorzieningen. 

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur ons dan je vraag via het contactformulier!

Huisregels

Je begrijpt dat we zo’n belangrijke en grote gebeurtenis als 75 jaar Slag om Arnhem en Bridge tto Liberation vast willen leggen. Op film, live en op foto. De beelden gaan we op verschillende manieren gebruiken, op televisie, online en offline. Door aanwezig te zijn bij de herdenkingsavond stem je er mee in dat er opnames en foto’s gemaakt en later gebruikt worden.

Om er een voor iedereen een gedenkwaardige en geslaagde herdenking van te maken, hanteren we de volgende huisregels:

Je gaat respectvol met elkaar om.

Jouw bezoek is volledig op eigen risico.

Je kunt gefouilleerd worden.

Je betreedt een glasvrije zone. Glas is niet toestaand.

Het bezit en/of gebruik van drugs of lachgas is verboden.

Het is van 12-23 september verboden met iets in de lucht te vliegen, zoals een drone bijvoorbeeld.

Slag om Arnhem

Lees hier meer over de Slag om Arnhem.

We herdenken op 20 september met de herdenking in aanwezigheid van de veteranen en Bridge to Liberation en op 24 september tijdens de evacuatieherdenking met elkaar de offers die in Arnhem zijn gebracht voor de vrijheid in Nederland en Europa. We herdenken de Slag die de stad totaal verwoestte, de slachtoffers die vielen onder militairen en inwoners en de grootscheepse evacuatie.

Inwoners, ondernemers, culturele instellingen, vele andere organisaties en de gemeente Arnhem hebben voor de maand september een divers programma samengesteld rondom de Slag om Arnhem.

Een overzicht van alle activiteiten staan hier.

Herdenkingsavond in Arnhem

Vrijdag 20 september 2019 is de herdenkingsavond.

Op hoofdlijnen ziet het programma er zo uit:

  • 18:15 uur Herdenkingsbijeenkomst in Eusebiuskerk voor genodigden
  • 18.30 uur Mars over de John Frostbrug van Massed Pipes and Drums
  • 18:45 uur Stille tocht van Eusebiuskerk naar Airborneplein
  • 19:15 uur Herdenkingsceremonie met kranslegging op Airborneplein
  • 20:00 uur Erehaag voor de veteranen richting de Rijnkade
  • 20:30 uur Start Bridge to Liberation.

Herdenkingsavond in de Eusebiuskerk

De herdenking in de Eusebiuskerk is alleen voor veteranen hun families en andere genodigden.
Vanwege de beperkte zitplaatsen zijn schermen bij het Airborneplein geplaatst zodat deze bijeenkomst live te beleven. Je kunt ook vanuit huis alles meemaken; de herdenkingsavond is live op Omroep Gelderland te volgen.

De eregasten lopen in een stille tocht van de Eusebiuskerk naar het Airborneplein waar zij de kransen gaan leggen. U kunt bij deze stille tocht aanwezig zijn door plaats te nemen langs de route.

Herdenkingsceremonie op het Airborneplein

Iedereen is van harte welkom op het Airborneplein.  De herdenkingsceremonie op het Airborneplein kan bijgewoond worden op de bovenring van het Airborneplein en niet beneden. Omdat het dit jaar een kroonjaar is, verwachten we veel bezoekers. Bereid uw komst daarom goed voor! Kijk op www.arnhem.nl/airborne voordat u op pad gaat.

De hele herdenkingsavond, inclusief de kranslegging op het Airborneplein, en Bridge to Liberation is live op Omroep Gelderland te volgen.

Bridge to Liberation

Bij de John Frostbrug — de voormalige Rijnbrug, die een brug te ver bleek — is er op 20 september een spectaculaire beleving met dans, muziek en vuurwerk waarin persoonlijke verhalen over de impact van oorlog en de waarde van vrijheid centraal staan. Meer informatie vindt u op onze website.

De show begint om 20.30 en eindigt om 22.00 uur. We adviseren om voor 20.00 uur naar de Rijnkade te komen.

De staanplaatsen voor publiek bevinden zich op het Jacob Groenewoud plantsoen aan de lage Rijnkade Arnhem Noord. We raden u aan om vóór 20.00 u aanwezig te zijn.

Nee! Het terrein van de Stadsblokken aan de overzijde van de Rijn/het Jacob Groenewoudplantsoen wordt tijdens de show afgezet en bewaakt in verband met de veiligheid.

Nee! Vanwege veiligheid is dat niet mogelijk. Alle pleziervaart wordt ver van tevoren tegengehouden.

Voor de zesde editie van Bridge to Liberation brengen diverse artiesten het verhaal met hun eigen emoties over aan het publiek.

Bereikbaarheid

Het is verstandig om met het openbaar vervoer, per fiets of lopend te komen. Het is druk en er zijn wegafsluitingen en omleidingen.

Station Arnhem Centraal is vanuit heel Nederland goed bereikbaar. Het station bevindt zich op loopafstand van de binnenstad (5 minuten). Hier is ook het centrale busstation. Check voor vertrek de actuele reistijden op www.9292.nl.

Het OV wordt indien nodig omgeleid. Kijk op www.9292.nl voor actuele reistijden.

Veel mensen komen met de fiets. In de binnenstad zijn er diverse gratis bewaakte fietsenstallingen

Om de officiële herdenking en Bridge to Liberation in goede banen te leiden zijn er diverse wegafsluitingen en omleidingen.  Bekijk de verkeersmaatregelen hier!

Toch met de auto? Parkeer de auto dan in één van de Arnhemse parkeergarages . In bepaalde parkeergarages geldt na 18.00 uur geldt een parkeertarief van 50 cent per uur.

Veel omleidingen worden door de milieuzone geleid. De milieuzone die normaal gesproken op deze omleidingsroutes geldt, is niet van kracht tijdens de omleidingen en wegafzettingen i.v.m. de Slag om Arnhem herdenking.

Bereikbaarheid

Het is verstandig om met het openbaar vervoer, per fiets of lopend te komen. Het is druk en er zijn wegafsluitingen en omleidingen.

Station Arnhem Centraal is vanuit heel Nederland goed bereikbaar. Het station bevindt zich op loopafstand van de binnenstad (5 minuten). Hier is ook het centrale busstation. Check voor vertrek de actuele reistijden op www.9292.nl.

Het OV wordt indien nodig omgeleid. Kijk op www.9292.nl voor actuele reistijden.

Veel mensen komen met de fiets. In de binnenstad zijn er diverse gratis bewaakte fietsenstallingen gratis bewaakte fietsenstallingen.

Om de officiële herdenking en Bridge to Liberation in goede banen te leiden zijn er diverse wegafsluitingen en omleidingen. Meer informatie tref je hier.

Om de officiële herdenking en de Bridge to Liberation  in goede banen te leiden zijn er diverse verkeersmaatregelen

Toch met de auto? Parkeer de auto dan in één van de Arnhemse parkeergarages . Na 18.00 uur geldt een parkeertarief van 50 cent per uur.

Toegankelijkheid (rolstoel en slecht ter been)

Op de bovenring van het Airborneplein zijn er plekken gereserveerd voor mindervaliden. U kunt hier zelf naartoe en wordt ter plekke begeleid door gastvrouwen en – heren. Ook bij Bridge to Liberation is een apart gedeelte gereserveerd voor mindervaliden, namelijk vooraan op de Rijnkade. Op de avond zelf kunt u zich melden bij een gastvrouw- of heer of u vooraf aanmelden bij eva@bridgetoliberation.nl.

In het centrum zijn er voldoende invalidenparkeerplaatsen. De invalidenparkeervakken bij de Eusebiusbinnensingel zijn afgesloten vanwege de erehaag.

Er zijn invalidentoiletten aanwezig bij de reguliere toiletten op de Oranjewachtstraat.

Tijdens Bridge to Liberation is een gebarentolk aanwezig. Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u zich van tevoren melden bij eva@bridgetoliberation.nl.

Voorzieningen

Voor Volkshuisvesting aan de Kadestraat (naast het Jacob Groenewoudplantsoen)  is de EHBO post. Ga in geval van problemen of onveilige situaties daar naartoe. Ook lopen er verschillende mobiele EHBO-posten rond.

Op de Oranjewachtstraat zijn toiletten aanwezig. Ze zijn gratis. Er zijn ook mindervaliden toiletten.

Op Rijnkade / Groenewoudplantsoen zijn bars aanwezig waar bier, wijn, fris, koffie en thee geschonken wordt. Bij de bars kun je zowel pinnen als contant betalen.

De Bridge to Liberation gaat door tenzij anders gemeld. Houd de website en de social media van de Bridge to Liberation bij slecht weer in de gaten voor het laatste nieuws.

Bij slecht weer worden poncho’s uitgedeeld. Gelieve geen paraplu’s meenemen omdat die het zicht belemmeren en gevaarlijk zijn voor omstanders.

Als u wilt overnachten neem dan een kijkje op Hotelsarnhem voor alle overnachtingsmogelijkheden.

Tijdens de herdenkingsavond zijn er laagvliegende vliegtuigen die veel geluid maken. Tijdens de Bridge to Liberation wordt gebruik gemaakt van (oorlogs)geluidseffecten en vuurwerk. Ook zal er één keer een ouderwets luchtalarm klinken.

Tijdens de evenementen die tijdens de Airborne-week in de Airborne regio worden georganiseerd wordt op verschillende momenten gebruik gemaakt van (ouderwetse) (gevechts)vliegtuigen en helikopters. Dit zijn demonstraties of of oefeningen, hier hoef je niet bang voor te zijn! Kijk op www.airborne-region.nl voor de agenda van de hele regio.

Helaas is het door technische problemen niet gelukt om een live-vertaling tot stand te brengen.