Search
Close this search box.

INFORMATIE EN VEELGESTELDE VRAGEN

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen gesorteerd op verschillende onderwerpen. Over Bridge to Liberation en de officiële Airborne Herdenking.

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur ons dan je vraag via het contactformulier!

SLAG OM ARNHEM

Lees hier meer over de Slag om Arnhem.

Ieder jaar op de derde vrijdag van september staat de stad stil bij de slachtoffers van de Slag om Arnhem. Ook herdenken de Arnhemmers met elkaar de evacuatie van onze stad, waarbij ongeveer honderdduizend Arnhemse burgers huis en haard achter zich moesten laten.

Samen met meer dan 100 partners houden we de herinnering aan de Slag om Arnhem levend. Door te stimuleren te leren van lessen uit ʹ het voorkomen van ʹ oorlogen en conflicten in het belang van het verkrijgen en behouden van vrede en vrijheid. Om dat te kunnen doen staan drie belangrijke pijlers centraal: herdenken, beseffen en beleven. Partners organiseren activiteiten gerelateerd aan de Slag om Arnhem in Arnhem, Ede, Oosterbeek, Renkum, Doorwerth, Heveadorp, Heelsum, Wolfheze en Driel. De gemeenten Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe ondersteunen de Stichting Airborne Region en onze activiteiten.

De Airborne Region biedt een bijzonder uitgebreid en gevarieerd programma. Kijk op www.airborne-region.nl voor het programma en meer informatie.

BRIDGE TO LIBERATION

Ieder jaar organiseren wij op de derde vrijdag van september Bridge to Liberation aan de voet van de John Frostbrug in Arnhem — de voormalige Rijnbrug, die een brug te ver bleek — een spectaculaire beleving met dans, muziek en vuurwerk waarin persoonlijke verhalen over de impact van oorlog en de waarde van vrijheid centraal staan.

Je beleeft Bridge to Liberation LIVE op de Rijnkade, via livestream op www.bridgetoliberation.nl op TV Gelderland of Omroep Brabant.

Bridge to Liberation begint op 20 september om 20.30 LIVE op de Rijnkade, op TV Gelderland of via livestream; www.bridgetoliberation.nl. De show eindigt rond 22.00 uur.

Bridge to Liberation is altijd gratis toegankelijk. Kijken naar de uitzending is dat natuurlijk ook!

Je kunt Bridge to Liberation LIVE bekijken vanaf de Rijnkade in Arnhem. Zorg dat je op tijd aanwezig bent om een fijne plek te bemachtigen.

Kijk je liever ergens anders? Zoek dan een fijne plek om te kijken naar TV Gelderland of de Livestream.

De artiesten worden binnenkort bekend gemaakt. 

kijken op tv of livestream

Wil of kan je Bridge to Liberation niet LIVE op de Rijnkade bezoeken, dan kun je ook heel goed kijken via TV of Livestream.

Je kijkt dan naar Bridge to Liberationop televisie of een ander apparaat (mobiele telefoon, tablet, laptop, computer).

Televisie: Bridge to Liberation wordt uitgezonden op Omroep Gelderland en Omroep Brabant. Kijk hier op welke kanalen je Omroep Gelderland kunt vinden: https://www.omroepgelderland.nl/kanaalwijzer

Livestream: op deze website, via de website van Omroep Gelderland en via de Facebookpagina.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/bridgetoliberation

YOUTUBE: https://youtu.be/p4NSRZrinQg 

Omroep Gelderland kan vanuit heel Nederland worden bekeken op alle televisies die aangesloten zijn  op Digitale TV, zoals onder andere Ziggo, KPN en UPC. Kijk voor een overzicht van alle kanalen op deze webpagina:   https://www.omroepgelderland.nl/kanaalwijzer

Je kunt de Livestream bekijken op deze website, via de website van Omroep Gelderland en via de Facebookpagina.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/bridgetoliberation

YOUTUBE: https://youtu.be/p4NSRZrinQg 

toegankelijkheid

Als u mindervalide bent of een rolstoel gebruikt kunt u zich melden bij een van de gastvrouwen en -heren rondom het Airborneplein. Zij zullen u informeren waar u de herdenking kunt kijken.

Ook bij Bridge to Liberation is een apart gedeelte gereserveerd voor mindervaliden. Deze plekken zijn gereserveerd bij Airborne at the Bridge (Rijnkade 150). De locatie is aangegeven met het MIVA-logo. Op de avond zelf kunt u zich melden bij een gastvrouwen- of heren die op deze plek staan.

In het centrum zijn er voldoende invalidenparkeerplaatsen. De invalidenparkeervakken bij de Eusebiusbinnensingel zijn afgesloten vanwege de herdenkingsceremonie op het Airborneplein en Bridge to Liberation.

Er zijn invalidentoiletten aanwezig bij de reguliere toiletten op de Oranjewachtstraat.

 

Tijdens Bridge to Liberation is een gebarentolk aanwezig. Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u zich van tevoren melden bij sandra@bridgetoliberation.nl.

bereikbaarheid

Het is verstandig om met het openbaar vervoer, per fiets of lopend te komen. Het is druk en er zijn wegafsluitingen en omleidingen.

Station Arnhem Centraal is vanuit heel Nederland goed bereikbaar. Het station bevindt zich op loopafstand van de binnenstad (5 minuten). Hier is ook het centrale busstation. Check voor vertrek de actuele reistijden op www.9292.nl.

Het OV wordt indien nodig omgeleid. Kijk op www.9292.nl voor actuele reistijden

Veel mensen komen met de fiets. In de binnenstad zijn er diverse gratis bewaakte fietsenstallingen gratis bewaakte fietsenstallingen.

Om de officiële herdenking en Bridge to Liberation in goede banen te leiden zijn er diverse wegafsluitingen en omleidingen. Meer informatie tref je op de website van de Gemeente Arnhem.

Toch met de auto? Parkeer de auto dan in één van de Arnhemse parkeergarages . Na 18.00 uur geldt een parkeertarief van 50 cent per uur.

voorzieningen

Er is een duidelijk aangegeven EHBO post. Ga in geval van problemen of onveilige situaties daar naartoe. Ook lopen er verschillende mobiele EHBO-posten rond.

Op de Oranjewachtstraat zijn toiletten aanwezig. Ze zijn gratis. Er zijn ook mindervaliden toiletten.

Op Rijnkade / Groenewoudplantsoen zijn bars aanwezig waar bier, wijn, fris, koffie en thee geschonken wordt. Bij de bars kun je zowel pinnen als contant betalen.

Bridge to Liberation gaat door tenzij anders gemeld. Houd de website en de social media van de Bridge to Liberation en Gemeente Arnhem bij slecht weer in de gaten voor het laatste nieuws.

Bij slecht weer worden poncho’s uitgedeeld. Gelieve geen paraplu’s meenemen omdat die het zicht belemmeren en gevaarlijk zijn voor omstanders.

Als u wilt overnachten neem dan een kijkje op Hotelsarnhem voor alle overnachtingsmogelijkheden.

Tijdens de herdenkingsavond zijn er laagvliegende vliegtuigen die veel geluid maken. Tijdens Bridge to Liberation wordt gebruik gemaakt van (oorlogs)geluidseffecten en vuurwerk.

Tijdens de evenementen die tijdens de Airborne-week in de Airborne regio worden georganiseerd wordt op verschillende momenten gebruik gemaakt van (ouderwetse) (gevechts)vliegtuigen en helikopters. Dit zijn demonstraties of of oefeningen, hier hoef je niet bang voor te zijn! Kijk op www.airborne-region.nl voor de agenda van de hele regio.

Op dit moment wordt gewerkt aan een ondertitelde livestream. Hierover kun je later meer informatie vinden op deze webpagina.