Search
Close this search box.

“We vinden het leuk om naast ons werk iets te kunnen betekenen”

“Op een gegeven moment zag ik een oproep voorbij komen van Bridge to Liberation voor vrijwilligers en dacht: misschien kan ik wat betekenen vanuit mijn interesse”. Zo begon Corine Poot (48) aan haar vrijwilligerswerk bij Bridge to Liberation. Naast haar werk als docente Engels op het Marnix College in Ede, helpt Corine al drie edities mee om Bridge to Liberation ieder jaar waar te kunnen maken. “Waar we wonen is een onderdeel geweest van de bevrijding van Nederland.”

Wat betekent vrijheid voor jou?

“Vrijheid voor mij is dat je kunt leven, zonder over je schouder te hoeven kijken. Dat je de deur uit kunt stappen zonder daarover na te hoeven denken. Dat je mag leren, studeren en werken zonder dat daar beperkingen in zijn. En dat we mogen schrijven en zeggen wat we willen, dat is vrijheid voor mij. Als je praat met iemand die, die vrijheid niet meer heeft, dan besef je pas hoe veel vrijheid je hebt. In september, als het Airborne maand is, mag je best stilstaan bij alle mensen die, die vrijheid niet hebben.”

Wat is je drive om vrijwilligerswerk voor Bridge to Liberation te doen?

“Ik ben daar in mijn jeugd echt mee opgegroeid en ik wil dat graag doorgeven. Daarom waardeer ik het ook enorm dat Bridge to Liberation studenten betrekt en de jeugd ook een rol geeft in de films die ze maken. Tijdens de show staan er op de kade ook heel veel kinderen en dat is ook de kracht van het evenement. Daar wil ik ook onderdeel van zijn. Dat is het doel van Bridge to Liberation: de kracht van herdenken meegeven aan de jeugd en de bezoekers. Alle vrijwilligers zijn Arnhemmers die zich verbonden voelen met de stad en de geschiedenis. We vinden het leuk om naast ons werk iets te kunnen betekenen.”

Is er ooit weleens iets fout gegaan tijdens het Bridge to Liberation?

“Het idee was dat veel kinderen en studenten een groot lint zouden vasthouden tijdens de erehaag. Dat lint was samengesteld uit doekjes waar een tekening of tekst op stond en dat was allemaal zorgvuldig aan elkaar genaaid. Dat was een enorm lang lint van zo’n 300 meter, dat uitgerold moest worden en dat de studenten en kinderen zouden vasthouden. Ik had een bepaalde tactiek bedacht: ik zou de eerste student het uiteinde geven en het lint uitrollen. 

Dat ging helaas anders dan gepland! Het lint raakte volledig in de knoop en het zweet brak me uit, want aan het eind van de ceremonie komt de burgemeester langs om te kijken. Het lint was zo in de knoop geraakt, dat ik heb besloten om er een knip in te zetten. Er was gewoon geen andere oplossing Het lint was uiteindelijk geen lint meer, maar losse stukken aan elkaar geknoopt. Op het moment zelf baalde ik natuurlijk, maar achteraf konden we er wel om lachen! Gelukkig zag je er op TV verder niets van.” 

Wil je in de toekomst vrijwilligerswerk blijven doen bij Bridge to Liberation?

“Ja, dat denk ik wel. Ik zou het ook leuk vinden een grotere rol te krijgen. Ik vind het thema zo belangrijk, dat ik me ook voor andere evenementen zou willen inzetten. Ik zie daar zeker toekomst in. Ik wil daarin graag groeien en ontwikkelen en kijken wat er mogelijk is met de kennis en ervaring die ik heb.”

Kijk op 20 september vanaf 20:30 mee via de livestream naar Bridge to Liberation 2024. Schrijf je vrijblijvend in en kijk mee op je beeldscherm naar het drijvend podium waar de artiesten Karsu, SEF, Jaap Reesema, Thomas Oliemans hun betoverende optredens brengen samen met Phion, orkest van Gelderland en Overijssel