Search
Close this search box.

impact of war

MODECOLLECTIE VERTELT VERHALEN OVER DE IMPACT VAN OORLOG

9 verhalen van nieuwe Arnhemmers gekoppeld aan 9 verhalen van evacuees van Arnhem (1944) worden verwerkt in 9 outfits getoond in een modeshow. Deze bijzondere verhalende collectie Impact of war wordt gemaakt door Arnhemse modeontwerpster Mirte Engelhard.

Persoonlijke verhalen van verzet van burgers ten tijde van de Slag om Arnhem en de evacuatie van de stad in 1944-1945 gekoppeld aan de verhalen van vluchtelingen die wij  Arnhemmers nu in de stad opnemen zijn het vertrekpunt voor Arnhems Modeontwerper Mirte Engelhard. Zij slaat samen met Arnhem voor vluchtelingen en Bridge to Liberation Experience de handen ineen om samen de impact van oorlog en persoonlijk verzet in een draagbare kledingcollectie te verwerken.

Verzet = Ergens
voor stáán!

Door vanuit de ervaring van vluchtelingen nu en evacuees toen een inhoudelijke parallel te trekken tussen 1944-1945 en het nu wordt het thema Verzet = Ergens voor stáán!’ van Bridge to Liberation Experience 2018 verbeeld. In de collectie wordt de kern van het verhaal van ieders persoonlijk verzet gevat in één zin. Deze zin komt terug in de vorm, kleurkeuze en details van de outfits. De koppeling van het verleden en het heden is erin terug te zien. De kledingcollectie fungeert als illustratie bij de verhalen. Het zijn allen verhalen die verteld moeten worden vanuit het thema van Bridge to Liberation Experience 2018. Het vertellen van die verhalen verbindt; mensen, culturen én generaties.

Maakproces & Expositie

Het gehele maakproces van de collectie wordt gevat in verschillende events tijdens
de Fashion & Design Festival Arnhem (FDFA). Van 1 juni tot en met 2 juli 2018 zal Mirte
op de hoofdlocatie van FDFA het maakproces van de collectie van het begin tot
einde laten zien. Het maakproces is een participatieproject met Arnhem voor
Vluchteling waarin nieuwe Arnhemmers meewerken aan het eindproduct. Op 3 juli
wordt de totale collectie daar door de personen achter de verhalen geshowd.
Het gehele proces zal door mediastudenten van ROC Rijn IJssel worden vastgelegd.
De 9 outfits en video’s van het maakproces zullen vanaf 9 juli tot en met eind
oktober worden geëxposeerd in Rozet in Arnhem.