Search
Close this search box.

Julia van Rooij: onmisbare kracht achter de schermen van Bridge to Liberation

Vuurwerkshows, spetterende optredens, lichteffecten, als bezoeker word je bij Bridge to Liberation getrakteerd op spektakel. Het opzetten van zoiets is een flinke klus, waar maanden aan werk aan vooraf gaan. Julia van Rooij zorgt ervoor dat dit allemaal in goede banen wordt geleid vanuit de techniek. “Leveranciers, de regisseur, ontwerpers, licht, geluid, wij maken de vertaalslag tussen al die partijen.” Zoveel als het evenement om vrijheid draait, zoveel vrijheid krijgt Julia ook in haar werk. “Wat ik zo leuk vind, is dat er best wel veel ruimte is om onze ideeën in te brengen!”

Van geschiedenisles naar werk

Inmiddels is Julia al zes jaar betrokken bij het project. “Wij werken heel veel samen met de Creative Director Alvin Williams, dus die kennen we  goed. In 2019 werden wij gevraagd om de technischproducent te worden van het evenement.” Het bedrijf waar Julia werkt – Production World – produceert evenementen. Voor Bridge to Liberation is dat met name de technische kant, zoals de drijvende ponton, het scherm aan de brug en de lichtshows. 

De Tweede Wereldoorlog, waar het bij Bridge to Liberation om draait, is voor Julia iets uit de geschiedenisboeken. “Vroeger kreeg je op school natuurlijk geschiedenislessen met oorlogsverhalen, maar ik moet zeggen dat dat een beetje was weggeëbd.” Het werk voor Bridge to Liberation wekte haar interesse over die periode en helpt haar er meer over te weten te komen. 

In haar directe omgeving zijn er wél mensen die er meer van hebben meegekregen. De vader van Julia kreeg les van een docent die als kind zijn hand was kwijtgeraakt door het spelen met oorlogsmunitie. “Die docent vertelde dat er een brug was gebombardeerd. Daardoor konden troepen en voorraden niet verder komen. Dat maakte diepe indruk op hem. Ook van zijn ouders heeft hij veel meegekregen, want die waren twintig toen de oorlog begon.”

Vrijheid voor Julia

We zouden bijna vergeten hoe bijzonder het is dat we hier in vrede en vrijheid kunnen leven. Dat realiseert Julia zich goed. “Vrijheid betekent heel veel voor me. Ik denk er vaak over na de laatste tijd, zeker na de oorlogen in Oekraïne en Gaza. Ik heb wel extra besef gekregen hoe fijn het is, hoe we kunnen leven zoals we leven.” Dat ervaart Julia ook in haar werk. “Wat ik persoonlijk als vrijheid ervaar in dit project, is dat er best wel veel ruimte is om onze ideeën in te brengen.”

En die vrijheid is fijn, want bij het werk komen de nodige uitdagingen kijken. Zo ziet het evenement er niet ieder jaar hetzelfde uit. “In 2022 was het spannend. Vanwege de lage waterstand konden we eigenlijk geen ponton en podium op het water doen. Dat mag dan niet, want dan zit je de schepen in de weg. Dan moet je met het team in een vrij korte tijd toch een ander plan verzinnen.” Het inhangen van het LED-scherm in de brug bracht vorig jaar een uitdaging met zich mee. “Voorheen konden we met hoogwerkers op het fietspad, maar dat kan niet meer omdat de constructie dat niet aankan. Dat hebben we anders moeten oplossen.”

Warme herinneringen

Wat Julia het mooiste vindt? “Er zijn side-evenementen rondom Bridge to Liberation, heel de regio staat in het teken van wat er is gebeurd. Er lopen dan veel buitenlandse militairen rond: Britse, Poolse, Amerikaanse, Canadese Er zijn ook veel mensen die ons aanspreken als we aan het werk zijn. Die zijn heel warm, omdat we aan dat evenement werken.” Aan vorig jaar houdt Julia ook warme herinneringen over. “Ik vond gewoon de show echt heel erg goed vorig jaar. Alles klopte. Ik vond dat heel tof om mee te maken.” 

Ook dit jaar belooft weer een spektakel te worden. Alle reden dus om 20 september in de agenda vrij te houden!

Kijk op 20 september vanaf 20:30 mee via de livestream naar Bridge to Liberation 2024. Schrijf je vrijblijvend in en kijk mee op je beeldscherm naar het drijvend podium waar de artiesten Karsu, SEF, Jaap Reesema, Thomas Oliemans hun betoverende optredens brengen samen met Phion, orkest van Gelderland en Overijssel